Vindecarea arborelui genealogic

Psihogenealogia sau analiza transgenerațională studiază circumstanțele, evenimentele, amintirile dureroase, secretele și lucrurile nespuse de-a lungul generațiilor unei familii. Termenul de transgenerațional este alcătuit din trans-, element de compunere ce înseamnă dincolo, peste, și generațional ce se referă la generații.

Transgeneraționalul este un termen la care se face referire încă din Vechiul Testament, existând versete biblice care descriu cum copiii suferă sau plătesc pentru “păcatele” părinților. “Părinții au mâncat aguridă și copiilor li s-au strepezit dinții” este doar unul dintre ele.

Atunci când se lucrează cu arborele genealogic din punct de vedere al transgeneraționalului, se poate observa că în multe ocazii, persoanele duc în spate memorii ce nu le aparțin, ce nu le-au trăit, ce le aparțin strămoșilor și pot proveni inclusiv de la a 5-a, a 6-a generație anterioară lor. A cunoaște istoria familială a generațiilor precedente ne permite să ne câștigăm libertatea.

Obiectivul analizei transgenerationale este de a putea aduce la conștiință istoria familiei pentru a o înțelege și pentru a putea înțelege rolul ce îl jucăm (inconștient) de-a lungul vieții noastre. În acest fel, suntem invitați să rezolvăm situații ce au fost excluse din conștiința familială. Analizând transgenerationalul, se ține cont și se analizează modul în care fiecare persoană reacționează în fața evenimentelor din viața familială, din mediul laboral, social.

Carl Jung a rezumat foarte bine conceptul de transgenerational, atunci când a descoperit că tot ceea ce nu a fost recunoscut, revine sub formă de destin. Asta înseamnă că dacă cei din familia noastră, străbunicii, bunicii nu au putut să depășească diferite drame precum decesuri, avorturi, accidente, boli, abandonuri, rupturi, concedieri, pierderi de averi, acestea ajung să fie transmise la descendenții lor. Este ceea ce se numește în psihogenealogie fidelitate familială inconștientă.

Nu vorbim aici de a cunoaște informația, deoarece în majoritatea cazurilor o știm: Da, strabunicăi i-a murit un copil în război. Și asta e tot. Dar nimeni din generațiile următoare nu i-a recunoscut suferința acestei femei, nimeni nu a recunoscut drama prin care a trecut tatăl acelui copil. Și atâta timp cât această suferință nu este recunoscută, cei din generațiile următoare o repetă, de cele mai multe ori. Scopul este de a elibera inconștientul familial, tocmai de aceea, putem experimenta, de-a lungul vieții, lucruri ce nu ne aparțin.

Această suferința, această dramă nerecunoscuta se poate manifesta, în generațiile următoare, sub forma unui simptom fizic, sub forma unor probleme în dragoste, sub forma unor probleme în ceea ce privește serviciul, sub forma unei relații deficitare cu banii sau dacă sunteți mai “norocosi”, le puteți manifesta pe toate. Așadar, toate aceste probleme le exprimați fără să fiți conștienți că repetați memorii ce aparțin predecesorilor.

Marie-Noele Maston-Lerat explică în cartea sa “Mă doare portofelul” că începând cu secolul al XX-a, tendința culturii occidentale a fost să taie legăturile cu predecesorii, în special odată cu apariția revoluției industriale și dezrădăcinările și destrămările familiei tradiționale. Înainte de această etapă, când persoanele trăiau la sate, cunoșteau bine istoria familiei din care proveneau, iar secretele de familie erau greu de păstrat din cauza comunicării din interiorul comunității. Dar în prezent, e dificil de transmis istoria familiei în contextul în care persoane ce aparțin aceleiași familii trăiesc în țări diferite, eventual pe continente diferite, iar structura familială se limitează la mamă, tată și copii.

Un alt aspect ce se analizează în transgenerational e legat de persoanele care sunt înlăturate din memoria familială; tocmai de aceea, această memorie va apărea, mai devreme sau mai târziu în generațiile următoare. Ce înseamnă că cineva a fost eliminat din memoria familială? De exemplu, știm că am avut un străbunic care a participat la război, dar nu ne mai aducem aminte de numele lui, nu vorbește nimeni niciodată de el. Sau un copil ce a fost, de exemplu, ilegitim și a fost abandonat în generațiile anterioare, a fost înlăturat din clan și bineînțeles că nu se vorbește despre el. Acest fapt reprezintă o excludere a unei persoane, deci cineva din clan lipsește. Tocmai de aceea, în generațiile următoare vom încerca, de formă inconștientă, să oferim un loc celui ce a fost înlăturat. De exemplu, în cazul copilului abandonat, putem întâlni, la nivel de descendentă, o familie ce adoptă un copil, ca o reparare, pentru a umple golul lăsat de abandon.

Așadar, tot ceea ce nu este recunoscut la nivel de suferință în generațiile ascendente va reveni sub formă de destin în generațiile descendente. Poate vă întrebați de ce trebuie să trageți voi ponoasele strămoșilor. Ei bine, există o logică. Toată această informație păstrată în inconștientul biologic și pe care clanul familial o transmite din generație în generație are o logică inconștientă ce are drept scop menținerea supraviețuirii speciei. În termeni de supraviețuire, cel mai important este perpetuarea speciei și apoi supraviețuirea individului. De exemplu, dacă unul din străbunicii noștri a trecut printr-o situație de pericol, se va transmite această informație de pericol descendenței. Scopul este ca descendenții să construiască un program de adaptare și supraviețuire deoarece se știe că o specie care nu se adaptează se află în pericol de dispariție.

În analiza transgenerațională a arborelui genealogic se ține cont de repetițiile de nume, de date și evenimente importante pentru a identifică doliurile blocate din trecutul nostru familial cu finalitatea de a recunoaște suferința, drama, durerea trăită de unul sau de mai mulți strămoși de care suntem legați. Astfel, putem înțelege mai bine de ce suntem cum suntem și facem ceea ce facem.

Transgenerationalul, așa cum se studiază în metodologia BioNeuroEmoției, provine din psihogenealogie, disciplină creată în anii 80’ de psihanalista Anne Schutzenberger, pioneră în Franța cu această abordare. În cartea sa “Psihogenealogia și rănile în familie”, Anne Schutzenberger descrie noțiunea de sindrom aniversar. Ea face referire la repetiții tulburătoare de-a lungul generațiilor, cum este, de exemplu, cazul unei femei de 35 de ani ce suferea de cancer în fază terminală, iar mamă ei murise la 35 de ani. Începând de la activitatea lui Anne Schutzenberger, apar diferite școli de psihogenealogie, amintindu-i aici pe Claude Sabbah, Didier Dumas ce studiază abordarea transgenerațională în Biblie, dar și în alte dimensiuni neoccidentale (taoism, șamanism), Chantal Rialland, ce afirmă că fiecare dintre noi își poate influența destinul, Serge Tisseron, ce își centrează atenția asupra secretelor de familie ce ajung să devină patologice, de metagenealogie, a cărui creator este Alejandro Jodorowsky, ce propune o formă de lucru artistică cu arborele genealogic. El consideră că noi suntem arborele, că arborele genealogie e în fiecare din noi, fiecare din noi reprezintă întrega noastră familie.

Ulterior, cel ce a avut o contribuție importantă din acest punct de vedere a fost doctorul Salomon Sellam, ce a îmbunătățit acest tip de analiză cu o serie de tehnici ce analizează legăturile familiale în transmiterea transgeneraționala, iar Enric Corbera a fost cel ce a reunit toate aceste informații și le-a făcut cunoscute publicului spaniol prin intermediul metodologiei BioNeuroEmoției. Fiecare din ei a contribuit cu învățături valoroase legate de influența familiei asupra psihicului și comportamentului fiecărui individ.

Arborele tău reprezintă o hartă valoroasă ce te va ajuta să întelegi cine ești, cine îți sunt părinții, bunicii și străbunicii. In analiza arborele tău genealogic, voi tine cont de repetitia datelor de concepție, datelor de naștere, datelor de deces, repetiția numelor și a diferitelor evenimente importante petrecute în familia ta. De-a lungul ședințelor terapeutice, te însoțesc să gasești logica arborelui tău genealogic relaționată cu un conflict ce îl trăiești, putând astfel să iei la cunoștință informația ce ai moștenit-o și să o deprogramezi. Intenția este ca TU să eliberezi aceste informații, pentru ca TU să poți avea o altă perspectivă asupra vieții tale.
Află ce îți transmite arborele tău genealogic prin intermediul sesiunilor terapeutice cu mine!