Pentru a înţelege bine ce înseamnă Ciclurile Biolgice Celulare Memorate, haideţi să înţelegem fiecare termen în parte.
Un ciclu reprezintă un ansamblu de fenomene, stări, manifestări sau situaţii ce se repetă de formă ordonată în timp.
În natură, totul este ciclic: ziua-noaptea, fazele lunii, anotimpurile de-a lungul unui an, ciclul menstrual sau ciclul de viaţă (a te naşte, a creşte, a te reproduce şi a muri). De aceea trăim de formă ciclică şi din punct de vedere biologic. Totodată, ştim că toate celulele noastre păstrează memoria tuturor evenimentelor petrecute în prima parte a vieţii noastre (proiectul de sens).
Aşadar, ciclurile se comportă ca un ceas biologic ce, în mod frecvent, se manifestă în scheme de repetiţie sau programe repetitive.
Conceptul de cicluri biologice celulare memorate a fost descoperit de profesorul de psihologie clinică Marc Fréchet. El s-a inspirat din lucrările psihoanalistei Anne Schutzenberger, mergând mai departe de conflictul declanşator. A descoperit o metodă simplă, dar eficientă, pentru a ajunge la conflictul programant.
Este bine de precizat că această metodă nu reprezintă legi inmutabile sau absolute, ci sunt doar tendinţe şi înclinaţii ce ne vorbesc despre inconştientul individual şi familial.
Cercetările acestui profesor s-au axat pe numeroasele evenimente repetitive ce au loc de-a lungul vieţii cum ar fi simptome, traumatisme, şocuri. Acestea sunt transformate în cicluri memorate de către celulele noastre. Metoda dezvoltată de către Marc Fréchet ne permite să devenim conştienţi de propriile noastre cicluri memorate ce sunt responsabile de repetiţia evenimentelor în viaţa noastră.
Când suferim un mare şoc emoţional şi se generează un conflict ce nu se rezolvă, creierul îl va arhiva ca un program nerezolvat (este ceea ce se numeşte conflictul programant). Totodată, se impregnează în memoria celulară ca şi o credinţă, destinată să se repete în timp, prin intermediul altor evenimente ce vor avea în comun resentimente asemănătoare. Atunci inconştientul generează un ciclu pentru a retrăi acel program, oferind astfel posibilitatea unei noi soluţii. Ceasul biologic inconştient repetă situaţia sau conflictul programant.
„Până nu transformi inconştientul în conştient, el te va conduce şi îl vei numi destin”
Carl G. Jung
Această înclinaţie de a repeta aceleaşi atitudini, aceleaşi evenimente, se aplică atât în cazul conflictelor, evenimentelor dificile, cât şi în cazul evenimentelor pozitive. Aşadar, un eveniment spectaculos va genera pe viitor evenimente ale căror emoţii vor fi în conformitate cu ele.
De exemplu, o experienţă trăită de pe urmă unei căderi de pe bicicletă la vârstă de 10 ani ar putea determina inconştientul să genereze un eveniment în jurul vârstei de 20 de ani sub forma unui unui accident sau a unei pierderi financiare, unde resentimentul va fi aceeaşi senzaţie de cădere.
Făcând conştiente toate aceste programe, putem să le de-programăm şi astfel, să devenim liberi, nemairepetand inconştient aceeaşi patroni de comportament.
0 Comentarii