Dacă vrei o altă realitate, trebuie să te transformi intr-o altă persoană

Raluca Rotaru

3 decembrie 2016

Dacă vrei o altă realitate, trebuie să te transformi intr-o altă persoană, un articol în care vom vorbi despre legea schimbării și despre viziunea lui Joe Dispenza.

Joe Dispenza este medic chiropractor, biochimist și neuroștiințific. Cum tot a fost de curând și pe meleagurile țării noastre, m-am gândit să vă traduc un interviu cu el, unde explică cum putem fi creatorii unei alte realități.

Am 50 de ani. M-am născut în New Jersey si trăiesc într-una din suburbiile din Seattle. Căsătorit, trei copii. M-am specializat în boli cardiovasculare și imagistică cerebrală. Sunt profesor la Universitatea din Atlanta. Cred că avem capacitatea de a ne crea viața, iar prin noi se exprimă divinitatea.

Legea schimbarii

Personalitatea noastră și realitatea noastră s-au construit in functie de modul în care gândim, acționăm și simțim. Cu multă disciplină, intrand zilnic în creierul nostru, putem, potrivit lui Dispenza, să ne creăm realitatea. În ultima sa carte, Distruge-ți obiceiurile nocive (Deja de ser tú), editura Uranus, ne explică modul în care putem să facem asta și ne propune un proces de învățare de patru săptămâni.

Kinetoterapeut cu o viață de film, a avut o accidentare care l-a făcut să regândească capacitățile creierul nostru și astfel a devenit biochimist și neurolog. „Prima dată am investigat remisiile spontane ale bolilor și am analizat ceea ce aveau în comun oamenii care au reușit să se vindece. Atunci am decis să-l reproduc, și tot ce este reproductibil devine o lege.”

De ani de zile pledați că putem ajunge să ne controlăm mintea și realitatea.

Mintea determină experiența exterioară, pentru că totul se reduce la câmpuri de energie, astfel încât gândirea noastră modifică în mod constant realitatea noastră. Putem schimba circumstanțele realității, dacă știm cum.

Ei bine, se pare ca sunt foarte neîndemânatic.

Dacă mentineti aceleași gânduri, dacă efectuați aceleași acțiuni și trăiți cu aceleași sentimente și emoții, creierul si corpul dumneavoastră vor rămâne la fel; dar de fiecare dată când învățați ceva, stabiliți noi conexiuni ce schimbă creierul la nivel fizic.

Ne petrecem viața învățând.

Nu toți. Totuși, învățatul nu este suficient. Trebuie să aplici ceea ce ai învățat, iar atunci când vei începe să experimentezi emoțiile acestei experiențe, atunci literalmente trimiți noi semnale neuronilor tăi și creezi noi sinapse: asta se numește evoluție.

Dacă ar fi atât de simplu….

Creăm mereu un viitor, ceea ce se întâmplă este că avem tendința de a crea același viitor, ne reafirmăm personalitatea noastră. Trăim ghidați de o serie de gânduri, comportamente și reacții emoționale stocate (teamă, vinovăție, lipsă de stimă, furie, judecăți…) care creează dependență și funcționează ca și un software instalat în subconștient.

În cazul astă, unde este schimbarea?

În a fi mai mare decât circumstanțele din viața ta. Ori suntem victime ale propriei realității, ori suntem creatori.

Sună a auto-ajutor.

Dacă analizăm marile figuri ale istoriei noastre, vom vedea că toți acestia s-au gândit și și-au imaginat un viitor de un număr suficient de ori pentru a-și schimba literalmente creierul, până in punctul în care au simțit această experiență dorită ca și când deja se întamplase.

În primul rând au creat schimbarea in ei.

Schimbarea înseamnă a merge dincolo de mediul in care trăim, corp și timp. Putem face gândul mai real decât orice altceva, iar noi facem asta în fiecare zi: dacă suntem la volanul unei mașini pe un drum, dar suntem concentrați la gândurile noastre,nu vedem drumul, nu ne simțim corpul și nu știm cât timp a trecut. Această stare este cea pe care o folosim pentru a crea.

Absorbiți în emoție.

Dar cei mai mulți oameni se gândesc la problemele lor în loc să se gândească la posibilitățile lor.

Dar a te gândi la ceva nu îl face real.

Odată ce avem o viziune, comportamentul nostru trebuie să răspundă la intenții. Mintea și corpul trebuie să lucreze împreună. Trebuie să alegem diferit față de modul în care am ales pană acum ca să se poată întâmpla ceva nou. Dacă doriți să creați o nouă realitate la nivel personal, trebuie să deveniți literalmente altcineva.

Cum?

Printr-un program de meditație, detașat de misticism, având la bază ideea că organismul și creierul nu răspund într-un mod previzibil. Scopul este să devină o abilitate, deschizând ușa sistemului de operare, al tuturor acestor programe subconștiente unde se produce cu adevărat schimbarea.

Să luăm, drept exemplu, anxietatea….

Scanerul cuiva cu anxietate sau depresie este același: creierul începe să secrete substanțe chimice ca și când lucrul de care se teme persoana s-ar întâmpla, iar în cele din urmă, aceste substanțe chimice se transformă în dependență.

Cum să ieși din buclă?

Meditația inseamnă a deveni familiar cu… Dacă-ți dai seama de gândurile și obiceiurile tale automate și îți observi emoțiile, mintea ta subconștientă începe să devină obiectivă. Dacă te familiarizezi cu aspecte de-ale tale care creează anxietate (sau orice dorești să schimbi), în timpul observației vei vedea când începi să te simți în acest mod și vei fi capabil să-l schimbi.

Și începând de acolo…?

… Dacă te decizi cine vrei să fii, care este idealul tău despre tine însuți, ce gânduri vrei să ai, ce comportamente dorești să arăți, ce emoții vrei să experimentezi; dacă îți aduci aminte în fiecare zi de cine nu mai dorești să fii și cine vrei să fii și începi să te gândești la noi moduri de a fi, cu cât te gândești mai mult la asta și cu cât o planifici, cu atât instalezi noi circuite în creierul tău.

Cu cât te observi pe tine însuți, cu atât mai puțin vei fi tu însuți.

Exact. Dacă putem invăța corpul să aibă încredere în viitor și să trăiască în bucurie, creăm noi conexiuni. O atenție clară și o emoție intensă schimbă destinul. Dar este nevoie de disciplină. Simplul gând pozitiv nu functionează, pentru că negativitate este instalată în subconștient. Adevăratele schimbări constau în a fi conștient de reacțiile tale inconștiente.

Ce spun colegii dumnevoastră? Vă privesc ca pe un ezoteric, trăznit…?

Există o divizie intelectuală: am colegi care apără teorii similare cu ale mele și suntem la fel de științifici ca cei ce pledează pentru modele mai convenționale. Dar eu propun să încercați și să judecăți.

Articolul original il găsiți aici.

Comentarii

0 Comentarii