E vineri dimineața, ora 8.30. Mă sună soacră-mea să-mi spună că mi-a pus un pachet la maxi și că ajunge la 09.50 în fața autogării. Mi-a dictat numărul de telefon al șoferului și numărul de la mașină, una de culoare roșie, dar parcă le auzeam așa, ca prin vis. Mă ridic din pat, mă spăl, mă îmbrac, mănânc (nu știu sigur dacă în ordinea asta), îmi iau soțul și mașina și plecăm în căutarea pachetului. Il sun, de pe drum, pe șofer pentru că mi-am dat seama că nu ajungem la timp să îl luăm. Problema era ca maxi-ul nu rămânea în autogară, dupa ora 09.50, pleca…Deci ori eram la 09.50 în stație, ori ratam pachetul. Am sunat pe acel număr de telefon al șoferului de vreo 10 ori, nu mi-a răspuns și pace. Chiar mă gândeam că se va întoarce respectivul cu pachetul meu la Focșani, că nu aveam nicio altă variantă în minte. Zic na, asta e, ce o fi, o fi!
Și când m-am relaxat așa, frumos, trece pe lângă noi un maxi taxi roșu….eu care nu citesc nicicum numerele de la mașină, dintr-o dată toată atenția mi s-a indreptat spre această mașină…citesc numărul și-mi amintesc de ce mi-a zis soacra-mea: IS-12-XYZ…Mă întorc instantaneu către soț și îi spun: Oau, asta e mașina cu pachetul, uite că a întârziat, hai să o urmărim!
După 10 minute de urmărit în trafic, am reușit să ajung „la timp” să îmi iau pachetul. Coincidență, ziceți?
Nicidecum, dragilor, se numește sincronicitate, iar de asta avem parte zilnic, doar că mai este nevoie să deschidem și ochii.
Mai mult ca sigur că și tu ai primit un telefon exact de la persoana pe care te gândeai să o suni cu 10 minute înainte. Sau poate că a apărut în viața ta cineva care să îți ofere informația ori ajutorul de care aveai nevoie exact în momentul potrivit.
Ce este sincronicitatea?
Carl Jung este cel care definește pentru prima dată acest concept, referindu-se la simultaneitatea a doua evenimente conectate prin sens, însă nu printr-o formă cauzală.
Jung a ajuns la concluzia că există o conexiune foarte strânsă între individ și mediul său înconjurător și că în anumite momente, individul exercită o atracție ce ajunge să creeze circumstanțe care coincid, având o valoare specifică pentru persoana ce o experimentează, o semnificație simbolică. Sunt acele evenimente ce le asociem cu coincidențele, cu norocul, inclusiv cu magia, în functie de convingerile pe care le avem.
O experiență sincronică vine, de obicei, în viața noastră atunci când ne asteptăm mai puțin, însă apare în momentul adecvat, schimbând, uneori, sensul vieții noastre, influențându-ne gândurile. Doar că, pentru asta trebuie să fim receptivi și atenți la lumea ce ne înconjoară, creând deschiderea către posibilitatea de sincronicitate.
Cu cât suntem mai atenți la ce ne înconjoară, cu atât există o mai mare posibilitate să se întâmple această sincronicitate în jurul nostru sau cel puțin, să o observăm în mici conversații, în cântecele de la radio sau mesajele publicitare, până la întâlniri, în aparență, norocoase. Trebuie doar să fim atenți.
Dacă lăsăm aceste circumstanțe să curgă, fără să forțăm felul în care aceste evenimente se desfasoară, având o atitudine receptivă și deschisă, ne deschidem magiei ce ne oferă experiența sincronicității. Dacă știm să o ascultăm, se poate transforma într-un bun ghid pentru viața noastră.
Incercând să găsesc e explicație mai logică a sincronicității, am găsit două teorii interesante: inseparabilitatea cuantică și rezonanța morfică.
Inseparabilitatea cuantică
Unul din aspectele cele mai ciudate ale fizicii cuantice este inseparabilitatea ce apare între particulele subatomice. Doi fotoni, de exemplu, se corelează reciproc şi interacţionează între ei într-un mod previzibil, indiferent de cât de departe se află unul faţă de celalalt, ca si cum ar fi uniți printr-un cordon ombilical invizibil sau printr-o undă care, în teorie, se poate propaga prin tot universul. Datorită acestei conexiuni fundamentale, la orice acțiune efectuată asupra unei particule, cealaltă particulă pereche va răspunde instantaneu.
Asta presupune că un schimb de informații între două particule ce sunt în stare de inseparabilitate cuantică are loc simultan, chiar dacă se află la o distanță infinită. Dacă această proprietate a materiei subatomice o extrapolăm lumii microscopice, ar reprezenta o explicație plauzibilă pentru telepatie și sincronicitate.
Cea de-a doua teorie ce ar putea explica sincronicitatea este Teoria rezonanței morfice și a câmpurilor morfogenetice dezvoltată de biologul Rupert Sheldrake. Aceasta sugerează că speciile biologice împărtășesc câmpuri de informație ce nu se transmit doar genetic, ci există ca un fel de memorie imaterială în natură.
Putem să sintonizăm aceste câmpuri de informație ca și cum ar fi frecvențe de radio deschise. Sheldrake consideră că ceea ce determină forța cu care se transmite un semnal este nivelul său de repetiție în cadrul unei specii. Ceea ce s-a întâmplat o dată are o mai mare posibilitate de a se întâmpla din nou. Rezonanța morfică este una din posibilele explicații pentru sincronicitate. Evident, există o relație între conceptul de inconștient colectiv al lui Jung și câmpurile morfogenetice ale lui Sheldrake.
Totodată este posibil ca evenimentele de sincronicitate să fie determinate de un factor al rezonanței. Poate că conectarea cu o anumită informație și cu anumite persoane se întâmplă când vibrăm pe aceeași frecvență, sau mai pe românește, când suntem pe aceeași lungime de undă.
Unele persoane consideră că sincronicitățile sunt modalități de a ne da seama că mergem pe drumul indicat, pe propriul nostru drum, urmându-ne propriul nostru scenariu.
Pe de altă parte, cred că cel mai important lucru de reținut este acela că fiecare sincronicitate apare pentru a ne comunica ceva, sincronicitatea reprezintă o interfață între univers și psihicul nostru. Invățăm încetul cu încetul că sincronicitatea este o formă elegantă și ludică prin intermediul căreia inconștientul nostru reușește să iasă în lume să ne spună ceva ce în alt mod nu am fi putut asculta.
Este datoria noastră să descifrăm acest mesaj. Și dacă reușim să o facem, vom putea să ne sincronizăm cu noi înșine.
Așadar, vouă ce sincronicități vi s-au întâmplat în ultimul timp?
Dacă ți-a plăcut articolul sau dacă pur și simplu ți-a adus informații utile, fii generos și împărtășește-l și cu ceilalți!
0 Comentarii