Noţiunea de Proiect-Sens a fost descoperită de psihologul francez, Marc Fréchet.
Proiectul-sens face referire la informaţia legată de conceperea noastră, mediul în care am fost concepuţi.
Marc Fréchet descoperă această noţiune datorită propriei sale experienţe. Mama sa, din diferite motive, era pasibilă cu închisoarea. Atunci soţului ei îi vine ideea că ea să rămână însărcinată, gândindu-se că poate judecătorul va fi astfel mai îngăduitor cu ea sau poate chiar scapă de închisoare.
Mama lui este, până la urmă, condamnata şi merge la închisoare. De aceea, Marc Fréchet spunea că şi-a început viată petrecând 18 luni în închisoare.
El îşi petrece intreagă viaţă intrauterină în închisoare, iar când mama lui iese din închisoare, el are deja 9 luni.
Acest climat al conceperii şi primele 9 luni din viaţa sa i-au condiţionat intreaga viaţă.
El explică faptul că mama lui a dat naştere unui copil pentru că avea nevoie de el, pentru a scapă de închisoare, şi nu pentru că şi l-a dorit cu adevărat.
În primele 9 luni de viaţă, el era înconjurat de femei ce se ocupau de el, dar era foarte singur, pentru că mama lui nu se ocupa de el. Spunea că asta a fost drama vieţii lui.
Această situaţie se va repeta de-a lungul vieţii lui; a rămas singur, chiar dacă a fost mereu înconjurat de persoane.
Aşadar, Marc Fréchet este conceput cu ideea de a evita că mama lui să ajungă la închisoare. În cariera sa, 90 % dintre paciente erau femei şi a ajuns să se specializeze pe cazuri de femei ce aveau scleroză în plăci. Cu pacientele ce aveau această boală avea o reuşită de vindecare de 100% deoarece el a fost conceput cu acest scop: să elibereze femeia din închisoare, dintr-un loc în care este “paralizată”, la fel că şi stadiul final al sclerozei în plăci.
Ceea ce Marc Fréchet numeşte proiectul-sens este informaţia conştientă si inconştientă ce am primit-o de la concepţie, este ceea ce părinţii noştri au gândit şi au dorit, inconştient, în momentul conceperii noastre, dar şi viaţa noastră intrauterină şi primul nostru an de viaţă.
Rămânem legaţi de-a lungul vieţii noastre de această informaţie până ce devenim conştienţi, o recunoaştem şi ne eliberăm.
Din punctul de vedere al lui Jean-Philippe Brebion, autorul cărţii Amprenta naşterii ( L’empreinte de la naissance ), proiectul-sens cuprinde şi analiza perioadei de dinaintea conceperii copilului, începând cu 9 luni până la aproximativ 1 an din viaţa viitorilor părinţi.
Cum elaborează Marc Fréchet teoria sa?
Pentru fiecare lucru, există, în primul rând, o faza imaterială ce precedă unei faze materiale.Totodată, există un proiect ce apare în faza imaterială şi un sens ce se exprimă în faza sa materială. Deci pentru fiecare lucru există un creator.
Proiectul lucrului se face în faza imaterială şi lucrul, odată creat, îşi exprimă sensul (cel ce corespunde proiectului) în faza materială.
Sensul lucrului este cel ce duce la crearea lucrului.
De exemplu, în cazul becului, a existat necesitatea creării unui obiect ce face lumină (proiect), iar creatorul său, Thomas Edison dă un sens acestui proiectul. Becul va exprima întotdeauna doar sensul pentru care a fost creat, să dea lumină atunci când e nevoie.
Fiecare lucru este purtătorul unui proiect şi exprimă un sens. Iar acest lucru e valabil şi pentru un copil nou-născut. El va trece printr-o fază imaterială, ce reprezintă un proiect conştient şi inconştient al creatorilor săi, părinţii biologici. Apoi, el va trece prin faza materială, etapă în care va exprima sensul pentru care a fost creat. Proiectul fiecărui copil derivă, adesea, din istoria inconştientă sau ascunsă a familiei sale.
Pe scurt, pentru a analiza propriul proiect de sens, trebuie luate în calcul următoarele aspecte:
- Situaţia emoţională, financiară, starea de sănătate a viitorilor părinţi nouă luni înainte de conceperea copilului.
- Mediul în care a fost conceput copilul (epoca socială şi mondială, situaţia părinţilor, locul, relaţiile de familie).
- Proiectele părinţilor (profesionale, sentimentale şi cele pentru copil).
- Conflictele (toate lucrurile ce au deranjat şi nu s-au spus sau nu au găsit o rezolvare).
- Situaţia emotioanala, financiară, relaţiile de familie a părinţilor în timpul sarcinii.
- Felul în care s-a născut copilul (la termen, mai devreme, mai târziu, naştere normală, cezariană, anestezie, dacă a fost sau nu alăptat la san, dacă i s-a permis mamei să aibă un contact cu bebeluşul imediat după naştere, dacă tatăl a participat sau nu la naştere).
- Felul în care bebeluşul a fost crescut în primii trei ani de viaţă (dacă a crescut sau nu cu părinţii, dacă a continuat sau nu să fie hrănit cu lapte matern) şi mediul în care a fost crescut (dacă mama a reînceput serviciul în primul an de viaţă al copilului, dacă tatăl a fost prezent sau absent, dacă au existat conflicte majore între părinţi).
Lucrând asupra propriului Proiect-Sens, puteți deveni conştienţi de multitudinea proiectelor parentale ce le-ați încorporat şi în ce fel aceste proiecte dau sens vieţii voastre. Doar atunci când le conştientizați, puteți decide dacă doriți să continuați sau nu cu aceste proiecte, putând, eventual, să le înlocuiți cu altele.
0 Comentarii