Sindromul de aniversare în arborele genealogic

Raluca Rotaru

31 martie 2017

Sindromul de aniversare, un concept des întâlnit în psihogenealogie, a fost descoperit de psihanalista și medicul american Josephine Hilgard și dezvoltat, mai apoi, de psihoterapeuta franceză Anne Ancelin Schutzenberger. Sindromul de aniversare se naște în urma unor studii clinice efectuate de-a lungul a 4 ani, pe baza fișei internărilor din trei spitale psihiatrice din California, unde au fost analizate toate cazurile în care existau date fiabile despre părinți-copii în același spital. Astfel, Josephine Hilgard reușește, pentru prima dată să pună în evidență fenomenul de repetiție ciclică transgenerațională a bolii ce arată legături și identificări între membrii unui clan aparținând diferitelor generații. De exemplu, ea a observat că în cazurile de psihoze la femeile adulte, se produce în mod frecvent repetiția acelorași simptome pe parcursul a trei generații. Simptomele de psihoză apăreau când o fată ajungea la aceeași vârstă la care mama ei fusese internată în spitalul de psihiatrie. Totodată, fiica acesteia (deja a treia generație), prezintă aceleași simtome la aceeași vârstă la care bunica ei fusese internată în spitalul psihiatric.

Cum este posibil acest fenomen? Inconștientul nostru memorează tot ceea ce ni se întâmplă de-a lungul vieții, în special ceea ce reprimăm pentru că este considerat rușinos sau traumatic. Când experimentăm situații emoționale asemănătoare ca cele din trecut codificate de creierul nostru drept dureroase, inconștientul nostru ne avertizează. Cum? Trezind în noi aceleași senzații pentru a identifica pericolul și pentru a lua măsurile de protecte necesare. Inconștientul este atemporal, nu distinge între trecut, prezent și viitor. Totul se petrece acum, în acest moment. Tocmai de aceea, chiar dacă au trecut ani de zile de la un moment dramatic în familie, se poate întâmpla ca de fiecare dată când trăim situații asemănătoare, inconștientul să activeze în noi amintirea și aceleași senzații experimentate prima dată.

Așadar, sindromul de aniversare face referire la memoriile și informațiile prezente din inconștientul familial al unui clan ce se activează și se repetă ciclic prin date, evenimente semnificative sau situații concrete. Este vorba de o încărcătură transgenerațională inconștientă ce corespunde faptelor traumatice neacceptate. Această încărcătură inconștientă se transmite exact ca o memorie, din generație în generație, căutând noi posibilități pentru a putea fi rezolvată, înțeleasă sau pur și simplu, pentru a putea fi închis ciclul acelui eveniment. Inconștientul revine mereu asupra lucrurilor neterminate, asupra lucrurilor nerezolvate; memoria revine și se repetă până când apare cineva în acel arbore genealogic care să ia la cunoștință toate aceste situații nerezolvate și spune: De ajuns! Gata!

Sindromul de aniversare este asociat cu repetarea unor evenimente deosebite, fericite sau mai puțin fericite, asociate rușinii, durerii și traumelor la nivel de inconștient familial. Se manifestă exact ca o amprentă emoțională repetitivă, manifestându-se fie la aceeași vârstă (de exemplu, fiica divorțează de soț la 25 de ani, exact vârsta la care mama ei a divorțat de tatăl fetei), fie în același loc (bunicul are un accident cu căruța pe un pod, la trecerea unei ape, iar nepotul său, la 20 de ani diferență, are un accident de mașină exact în același loc), fie la aceeași dată (căsătorii care se oficiază în aceeași zi și în aceeași luna, la câteva generații distanță).

Toți facem parte dintr-un sistem familial cu reguli inconștiente ce ne dirijează reacțiile noastre, comportamentele noastre și automat, ne dirijează viețile noastre. Încă din momentul concepției, primim un bagaj plin de programe transgenerationale pe care, bineînțeles, nu ne dă nimeni posibilitatea să îl refuzăm. Prin această moștenire inconștientă, reușim să ne conectăm cu clanul familial, legându-ne astfel de mandatele lor inconștiente, în special de încărcăturile emoționale ale unora din strămoși, legați de ei prin intermediul datei de concepție, de naștere sau de moarte. Rămânem astfel uniți cu ei printr-o loialitate familială invizibilă.

Sindromul de aniversare apare în fiecare arbore genealogic, fie legat de nunți, nașteri, fie legat de accidente, sinucideri, morți, boli. Analizând caracteristicile moștenirii transgenerationale primite, ni se oferă posibilitatea de a cunoaște și înțelege sensul și motivele existenței unui sindrom de aniversare. Fără acest studiu, sindromul de aniversare n-ar fi altceva decât niște simple repetiții de date , care, în aparență, n-au niciun sens. Printr-o analiză a dinamicii arborelui genealogic, se poate afla ce se află în spatele fiecărui sindrom de aniversare. În general, se găsește un doliu neterminat, întrerupt, legat pierderi importante, atât de ordin fizic cât și de ordin material, sau situații traumatice precum secrete familiale, furturi, sinucideri, violuri. Inconștientul familial este un sistem complex de conexiuni unde intră în scenă umbra trăită, experimentată și reprimată a fiecărui membru al familiei.

În arborele tău găsești toate răspunsurile necesare

Înțelegerea acestui concept ne permite să vedem o parte din boli, cât și diferite situații repetitive din viața noastră ca niște identificări a unui trecut neîncheiat. Dacă procesul de doliu este finalizat, chiar și la nivel simbolic, avem șansa la o viață mai liberă, dincolo de programele incostiente ale strămoșilor.

Ție ce date ți se repetă? Ce semnificație au pentru ține? Întreabă-te pentru ce ți se repetă această dată, ce nu se vrea a fi dat uitării, ce merită readus la viață?

Dacă te interesează să îți cunoști mai bine arborele genealogic, te pot ajuta să îl construiești și să îl înțelegi. În acest fel, vei ști de unde vii, cine ești și încotro te îndrepți.

Comentarii

0 Comentarii