Astăzi vă veți putea încânta ochii și sufletul cu un interviu luat Mariei Luisa Becerra, terapeută în Renaștere (Rebirthing). Am avut norocul să particip la mai multe ateliere cu ea și pot spune că este o minune de femeie, ce știe să se bucure din plin de viață și este mereu dornică să împărtășeasca din înțelepciunea ei cu noi, elevii ei.
Am vârsta tinerei mele inimi. M-am născut în Barcelona și trăiesc în Cardedeu. Sunt terapeută în renaștere și terapeută în constelații familiare sistemice. Am 6 copii ( cu vârste cuprinse între 47 și 33 de ani) și 5 nepoți. Politică? Sunt liberă. Credințe? Sunt liberă. Pasiuni? Artele. Am retrăit nașterea mea.
A te naște sau a nu te naște: aceasta e întrebarea.
Bineînțeles! Shakespeare! Poate că într-o zi am merita să nu ne naștem.
Între timp, ne naștem.
Să-l primim, așadar, pe cel ce se naște, în modul cel mai iubitor și conștient posibil.
La ce vă referiți?
La faptul că tatăl și mama să îl dorească încă din momentul concepției, să îl iubească de-a lungul gestației-chiar dacă e băiat, chiar dacă e fată-, să primească fără posesivitate acest bebeluș ce i-a ales, să îl alinte fără ca nimeni să-l separe de ei…
Scuzați-mă: bebelușul își alege părinții?
Ia-o așa, e frumos: fiecare bebeluș se naște cu un scop. Și circumstanțele nașterii lui vor fi scenariul filmului vieții sale…
Care circumstanțe ?
Nașterea ta a imprimat în tine o amprentă profundă: păstrezi memoria celulară a acestui eveniment.
Da? Păi eu nu îmi amintesc nimic…
Păi ai trăit-o, iar asta a modelat aspecte ale identității tale, ale personalității tale.
Ce aspecte?
Are legătură cu a fi mai luptător sau mai apatic, mai îndrăzneț sau mai nesigur, irascibil, timid, seducător sau dacă îți refuzi succesul.
Pe ce vă bazați când afirmați asta?
Eu însămi le-am experimentat.
Cum?
Am retrăit nașterea mea: am recuperat memoria a ceea ce s-a întâmplat…iar acest lucru m-a condus la o îmbunătățire. Iar azi îi ajut pe alții să facă același lucru: această experiență îți permite să te înțelegi și în acest fel, să depășești blocajele ce te țin în loc…
Ce ați experimentat dumneavoastră?
Eu am asistat ca și doula (moașă coach) la trei mii de nașteri…si la fiecare naștere intuiam că există ceva mai mult decât ceea ce vedeam…Și într-un congres de ginecologie și obstetrică, l-am cunoscut pe Leonard Orr.
Cine este?
Creatorul terapiei Rebirthing (Renaștere), o tehnică de respirație circulară conștientă ce îți permite să te reconectezi cu memoria ta perinatală: scoate la iveală memorii blocate. Am rămas în poziție fetală, am simțit dureri mari….până ce un țipăt a izbucnit din adâncul meu.
Va nășteați?
Am retrăit din nou nașterea, da! Și așa am înțeles că durerea de cap ce o simțeam de fiecare dată când asistam la o nastere…era amintirea durerii forcepsului cu care m-au extras pe mine!
Ați verificat această informație?
Mama mea mi-a confirmat-o. Și în timpul renașterii mele am vizualizat niște flăcări….și apoi, mama mea mi-a explicat că din cauza unei căderi de tensiune, m-am născut la lumina multor lumânări. Trebuie văzut până unde ajunge memoria noastră!
Până unde?
Până la a rememora frigul ce l-ai simțit la naștere, durerile, că tatăl nu era prezent, abuzurile…
Ce abuzuri?
O cezariană nejustificată e un abuz: extras din burta mamei, acestui bebeluș i s-a furat nașterea, nu a putut nici să se nască! Ce impotență va simți în viața sa! Va suferi de lipsă de vitalitate!
De ce?
Pentru că va simți că a trăi implică a face rău persoanei ce o iubește (mama).
Acest lucru nu e prea determinist?
Este vorba de un scenariu general, influențat în fiecare caz de alte circumstanțe…daca devii conștient de acest lucru, poți să îl accepți, să îl iubești și să îl transformi din prisma conștiinței ! Așadar memoriile se pot însănătoși.
Ce scenariu am dacă m-am născut cu anestezie ?
În momente publice cruciale, te vei simți ca într-un vis, nu le vei trăi din plin.
Ce scenariu am dacă m-am născut cu forceps?
“Ajutorul îmi face rau”: îți va fi greu să accepți să fii ajutat, vei fi foarte autosuficient….cu un mare consum de energie. Și în momente de tensiune, te va durea capul.
Și dacă m-am născut cu fundul sau cu picioarele înainte ?
Vei simiți că “mergi mereu în sens contrar, nu te incadrezi”. Iar dacă primul lucru pe care l-ai arătat sunt organele tale genitale, vei simți o respingere față de propria ta sexualitate.
Și cu cordonul ombilical în jurul gâtului ?
“Pentru a trăi, trebuie să lupt”: te vei băga într-o mie de încurcături, apoi vei identifica viața cu o luptă. Și asta consumă multă energie…
Și bebelușul ce începe să se nască și îl obligă să aștepte câteva minute?
S-a întâmplat asta cu unul din fii mei…si de fiecare dată când e pe punctul de a obține ceva, se oprește!
Sună ca o gluma…
Nu este o glumă. Cei născuți prin naștere provocată așteaptă mereu ca cineva să îi împingă sau să îi determine să acționeze.
Și bebelușii prematuri?
Vor tinde să dorească să își rezolve problemele în grabă.
Și bebelușul peste termen?
Ceva le spunea că afară, treburile nu erau prea bune, că e mai bine să astepte…Va avea tendința să îi placă noaptea, iar patul va fi spațiul său în care își va aduce cărțile, calculatorul…
Și cei cu preferință de sex?
Vor aspiră să fie iubiți pentru sexul său, implicându-se în relații nesatisfăcătoare. Greșit drum: nu vor reuși să fie iubiți.
Povestiți-mi un caz curios….
Un cuplu era foarte preocupat pentru că nu terminase cu mutatul în noul apartament…Intr-atât de tare încât fătul s-a poziționat cu fundul. I-am relaxat, au înțeles că nu avea importanță că fiul lor se năștea printre cutii….iar atunci bebelușul s-a repoziționat!
Ce sfat ați da dumneavoastră fiecărei femei însărcinate?
Cântă mult, comunică afectiv cu fătul, fugi de stres…Si mai ales, trăiește un ritual al renașterii: vei învăța să înțelegi durerile vieții tale și așa vei putea da fiului tău ce ai tu mai bun.
Așadar, modul în care ne naștem își pune amprenta asupra personalității și vieții noastre. Vestea cea bună este că prin intermediul terapiei Memoriilor Prenatale, fiecare adult ce a trecut printr-un astfel de moment traumatic poate modifica circumstanțele propriei nașteri.
Articolul original îl puteți găsi aici.
0 Comentarii