O nouă modă printre viitoarele mămici: cezariana

Raluca Rotaru

31 iulie 2017

Când vine vorba de sarcina si naștere, apar o mulțime de frici ce ne paralizează, ce ne împiedică sa ne conectam cu propia intuiție, cu propriul corp. De aceea, multe dintre noi lăsăm doctorii sa ne convingă sau convingem noi doctorii că cezariana sau nașterea orizontală e cea mai bună alegere pentru bebelușul nostru.

V-ati pus vreodată întrebarea de ce, în multe țări, 90% din populație se naște prin cezariană, în timp ce in alte țări, indicele nu ajunge la 5%?

Cezariana s-a transformat într-o dorință a medicilor și a mămicilor, în loc să ocupe în continuare locul ce îi corespundea: să fie opțiunea disponibilă în caz de necesitate într-o naștere complicată sau cu factori de risc.

Maria Luisa Becerra, autoarea cărții Ne naștem pentru a triumfa (Nacimos para triunfar) ne întreabă cum poate exista atâta ignoranță care să ne facă să credem că bebelușii născuți prin cezariană suferă mai puțin? V-ați gândit vreodată ce se va întâmpla cu viitorul unei populații “indusă vinerea”, deoarece în week-end doctorul e ocupat?

În cartea sa Copilul ce am fost, Adultul care sunt (El niño que fui, El adulto que soy), Laura Gutman, psiholog argentinian de renume, formată cu psihanalista franceză Françoise Dolto, remarcă faptul că multe din femei transformă sarcina în ceva străin. Acest lucru este logic dacă corpul nostru nu a fost niciodată al nostru, dacă niciodată nu am intrat in contact emoțional cu propia noastră materie. De aceea, alegem nașteri în care, practic, suntem în afara scenei, în săli de naștere ce se transformă în săli de urgență.

Astfel, cerem anestezie, cerem să se termine rapid, cerem să nu fim deranjate prea mult, adică cerem să naștem un copil fără să fim prezente, în sensul cel mai profund al cuvântului. Laura Gutman adaugă că nu este o coincidență faptul că trăim o epidemie de sarcini complicate, la fel cum nu ar trebui să ne surprindă numărul în creștere a nașterilor premature. Daca ceva ce ni se întâmplă înăuntrul corpului este greu de acceptat, cu cât iese mai repede din el (fătul), cu atat e mai bine.

Întelepciunea propriului corp

Daca noi, femeile, am intra in contact cu propriile noastre percepții, instinctul nostru natural ne-ar conduce întotdeauna la activitate, la mișcare în timpul nașterii, și nu la o atitudine pasivă, ca cea prezentă în timpul nașterii orizontale.

In ultimele ore de sarcina, când se apropie nașterea, glanda pituitară începe să secrete beta endorfine, trezind în femeie o enormă dorință de activitate. Tot ce nu a făcut de-a lungul sarcinii vrea sa le facă acum. Dacă femeia și-ar permite să se asculte, ar ști că activitatea ar ajuta-o să se simtă liberă, permițându-i nașterii, ce este un proces involuntar, să decurgă cum trebuie.

Beta endorfinele, opioide endogene acționează ca si calmante naturale, nu doar reducând durerea, ci si suprimând anxietatea și inducând o stare de bine, inclusiv de extaz, obținută de multe femei mai ales in ultima etapa a procesului de naștere. S-a înregistrat un nivel foarte mare al acestor neurotransmițători chimici în sângele femeilor care nasc, cota maximă fiind atinsă imediat dupa expulzarea fătului pe cale vaginală. Totodată, nivelele ridicate de endorfină ne pot duce la stări de unde cerebrale alfa, relaționate cu serenitatea, cu o stare de spirit detașată și receptivă.

Exista o strânsă legătură între endorfine si oxitocină, hormon care, printre alte funcții, stimulează contracțiile uterine atat in timpul procesului de naștere, cât si in timpul expulzării placentei, dar si al orgasmului. Există, de asemenea, o legatura între endorfine si prolactină, hormonul ce stimulează secreția laptelui matern. Deoarece alăptarea favorizează, la rândul ei, producerea de endorfine, se stabilește in acest mod un ciclu profund de contact afecțiune-plăcere.

Femeia ce e aproape să nască are nevoie să își miște ligamentele pelvisului, care s-au slăbit de-a lungul sarcinii din cauza hormonilor pentru a face loc uterului în creștere. In timpul nașterii, ligamentele se slăbesc și mai tare, pentru a permite copilului să treacă. Intuiția femeii este înțeleaptă, daca si-ar permite sa se asculte, nu s-ar așeza niciodată într-un pat, ci ar trăi întreg procesul nașterii în deplină libertate, permițându-și să faca anumite mișcări pelvice, asemănătoare unui dans.

Sunt multe femei ce au ales sa experimenteze nașterea cu fericire, cu bucurie, cu libertate, dar sunt si mai multe care am rămas victime ale durerii si victime ale metodei sistemului sanitar, întinse pe un pat de spital, conectate la tot felul de aparatură medicală de monitorizare, însă deconectate de propriul lor corp.

Puteți citi articolul precedent în care este prezentat un proiect minunat implementat in Peru, unde femeia este protagonista nașterii propriului copil.

Obiceiul de a lăsa în totalitate ceea ce se petrece în corpul nostru-în acest caz, gestarea și nașterea unui copil-pe mâna medicilor, se întâmpla doar daca am trăit deconectați de propriul nostru corp încă de la începutul vieții.

Si voi v-ați lăsat dominate de frică sau ați trăit nașterea propriului vostru copil într-o totală libertate?

Amprentele emoționale lăsate de cezariană

Este un adevarat mit să gândim că bebelușii născuți prin cezariana nu suferă la naștere. Suferă de trauma întreruperii. Trebuie să își recapete puterea pentru a termina lucrurile pe care le încep, pentru că le lasă la jumătate, ceea ce creează o mare dispersare în viața lor, ce nu le permite să fie prezenți. Primul ciclu pe care nu l-au putut încheia ei înșiși a fost nașterea, proces fiziologic natural, ce a trebuit să fie întrerupt printr-o chirurgie. In multe situații, aceste persoane au adesea gândul « nu pot » sau din contră, compensează această senzație de a nu putea cu un efort imens.

Cei născuți prin cezariană au gânduri subconștiente relaționate cu faptul că vitalitatea lor, pofta lor de viață face rău celor pe care îi iubesc (mama lor), iar același lucru îl proiectează și în relațiile viitoare, încărcate de un mare sentiment de culpabilitate. Se pot simți foarte vinovați sau, dacă nu recunosc acest sentiment de vinovăție față de ei înșiși, se transformă în persoane foarte intolerante, dând vina pe ceilalți pentru tot ce li se întâmplă lor.

Totodată, dat fiind faptul că mama se recuperează dupa operație, de bebelușul născut prin cezariană are grijă o altă persoană, ceea ce provoacă un sentiment de abandon. Ca si adult, ii va fi greu si dureros să facă față oricărei situații în care există vreo urmă de abandon. In general, persoanele născute prin cezariană au nevoie să își recapete puterea și pofta de viață.

Există doua tipuri de comportament create în funcție de situația în care s-a realizat cezariana:

  • Cezariana dupa efortul depus de mamă ca să nască natural: aceste persoane trec prin viață gândindu-se că mai devreme sau mai târziu, va aparea obstacolul care le va paraliza și că singurul mod de a ieși cu bine din această situație este prin intermediul unei alte persoane. Într-o formă inconștientă, vor căuta persoane care, într-un fel sau altul, îi vor ajuta, îi vor salva din acea situație.
  • Cezariana prin alegere: în general, sunt persoane pesimiste și avide de contactul fizic. Când cezariana a fost efectuată fara motiv, doar pentru comoditatea doctorului sau a mamei, bebelușul simte furie si abuz, senzații ce vor ramane adânc înregistrate în subconștient.

 

Terapeută fiind, primesc frecvent întrebarea: Se poate face ceva dupa ce am născut deja copilul prin cezariană?, iar răspunsul este: Da!

Prin intermediul terapiei Memoriilor prenatale, se poate restructura nașterea prin cezariană. În urma protocolului, mamele scapă de sentimentul de vină și înțeleg pentru ce a trebuit să treacă printr-o astfel de naștere, atât ele, cât și copiii lor.

Comentarii

41 Comentarii

  1. Roxana Huțanu

    Nici eu nu am mai auzit până acum de aşa ceva
    Nu cred !

  2. Chiriac Cristina

    ce prostii dar cand esti nevoit sa nasti prin cezariana atunci ce este???

  3. Anca Vasile

    Aoleu! Asta e ca vorba aia – de unde sare iepurele? de unde nici n-ai gândi! La fel şi autoarea articolului, expune nişte idei despre cum să despici firul in 44. Traumatizantă sau nu, viața după cezariană continuă, atât pt bebe cât şi pt mamă, şi cel mai ințelept ar fi s-o facem cât mai frumoasă. Dacă stau să mă gândesc tot restul vieții, că aş putea avea copiii traumatizați, chinuiți şi complexați, pt că s-au născut prin cezariană, ar insemna să-mi iau câmpii şi să fug in lume!

  4. Anca Nicoara

    Exista si cezariene la cald, adica copilul incepe procesul dar intervine ceva, de exemplu o placenta extinsa pe iesire, care nu se poate vedea la ecograf. Iar recuperarea, sunt mame care singure cresc copilul dupa cezariana, avand o recuperare rapida. Nu stiu ce sa zic…

  5. Diana Florentina

    Foarte neadevarat! Am nascut prin cezariana pt ca a fost nevoie si mai bine pt toata lumea in cazul meu, inclusiv pt bebe. M-am refacut rapid, am plecat in 3 zile din spital si am avut grija de bebe la fel .
    Fetita e sanatoasa tun (apropo nu am auzit de vreun copil bolnav pentru ca s-a nascut prin cezariana) si nu arata in nici un fel acest „sentiment de culpabilitate”….
    Incurajez mamicile sa nasca in modul cel mai ok pt ele si bebelusi incat sa nu ajunga la complicatii. Daca e natural sa fie natural, daca nu, nu.

    • Alina Dasoveanu

      De acord cu tine !! Am nascut prin cezariana, bebele a avut dubla circulara, in ultima saptamana facea tumbe . In 3 zile eram acasa. Nu mi-am chemat mama, soacra sa-mi stea cu copilul. M-am descurcat. Dupa 7 luni mai tarziu si acum ma admira sotul si unele prietene cat de puternica am fost si nu am cerut ajutorul nimanui, doar sotului…dar tot eu am fost baza. Am o dulceata de baietel vesel, precoce, zambaret de la 2 luni. Il ador !

    • Diana Florentina

      Eu am avut fetita de 4 kg si 54 cm, anemie, tahicardie, bazin ingust….

  6. Privește-ți viața diferit

    Se pare ca am atins calcaiul lui Ahile, adica sentimentul de vinovatie al mamicilor 🙂 Imi pare bine ca ati fost puse in situatia de a face cezariana doar pentru ca era nevoie. Din pacate, in Romania cezariana este folosita intr-un mod excesiv. punandu-se accent intr-o masura mult prea mica pe pregatirea fizica si psihica a femeii de-a lungul sarcinii pentru a avea o nastere naturala. Bineinteles ca viata continua dupa cezariana, slava Domnului ca se intampla asta; dar v-ati gandit vreodata care este influenta nasterii asupra fiecaruia din noi? Vi-i recomand pe David Chamberlain, Thomas Verny, John Kelly, Pamela Weintraub, Claude Imbert, Michel Odent, Laura Gutman, Maria Becerra, Sophie Metthey, Enrique Blay Llaurado pentru a intelege mai bine amprentele emotionale ale vietii intrauterine.

    • Anca Vasile

      Nu ai atins nimic, din punctul meu de vedere. Eu nu văd cezariana ca pe un eşec, pentru multe dintre noi a fost o şansă la viață pt copilul nenăscut.

    • Anca Nicoara

      Ce pacat, ma intristeaza pozitia aceasta si culpabilitatea pe care o arunci in carca unor mame care nu au avut de ales, insa fiecare are dreptul la o opinie, cum si eu am dreptul sa am o alta perspectiva, diferita. Hai sa ne respectam macar!

    • Patrisia Alesia

      Priveste-ti viata diferit nu ar tr sa vb ce nu sti. Eu daca nasteam natural si nu faceam cezariana ramineam complect oarba. Tu ce preferai de erai in locul meu sa nasti natural si sa ramii fara vedere sa nu vezi copilaria copiilor sau sa nasti prin cezariana si sa te bucuri de lumina ochilor si de viata alaturi de copii?

    • Privește-ți viața diferit

      Patrisia Alesia Va invit sa cititi intreg articolul pentru a va putea exprima o parere pertinenta asupra lui.

    • Privește-ți viața diferit

      Anca Nicoara nu vorbesc de situatiile in care mama nu a avut de ales, ci de situatiile cand mama se duce la doctor si ii spune ca vrea cezariana ca ii e frica de nasterea naturala, ca ii e frica de durere, ca vrea sa aiba o anumita data de nastere pentru copil ca e nu stiu ce Sfant in ziua aia, nelasand nicicum copilul sa initieze procesul de nastere sau de cazurile cand doctorul, la randul lui, propune cezariana pentru a „scapa” mai repede, in maxim jumatate de ora si tot asa. Am intalnit foarte multe cazuri de cezariene care chiar nu erau necesare.

  7. Crina Vieriu

    Depinde de situați !

  8. Remus Si Andreea Iagaru

    Dar tu cea care ai scris acest articol au nascut prin cezariană de esti atit de as în ati da cu parerea şti macar ce înseamnă sa nasti prin cez. Sau doar ai auzit că e asa şi pe dincolo……Din punctul meu de vedere o nastere normală e traumatizata atît pt.mama cit şi pt. Copil .
    Eu leam experimentat pe viu pe amîndouă …asa că cei care nau la ce se gîndi noaptea sa caute alt subiect pt. Că cezariana este o operație complexă dacă este facuta de un profesionist si nu de un doctoraş care a facut facultate acasă ……

    • Privește-ți viața diferit

      Si cine spune ca nu este o operatie complexa? Departe de mine acest gand! Si nu, nu este vorba de un articol in care imi dau cu parerea, ci unul care sa sublinieze ca cezariana lasa urme la nivel emotional asupra nou-nascutului. Nimic mai mult. Lucrand cu mamele afectate de nasterea propriului copil prin cezariana, nu pot ramane indiferenta la toata frustrarea si vinovatia lor. Poate cand se va constientiza cu adevarat faptul ca orice se intampla in viata intrauterina a unui bebelus, inclusiv nasterea, ii afecteaza viitoarea viata, nu se vor mai face cezariene pe banda rulanta, decat doar in cazurile cand chiar este nevoie.

    • Remus Si Andreea Iagaru

      Stai liniştită ca cine are bani va naste cu cezariană si tot pe bandă rulantă dar de la asta şi pînă la ideea de a lasa urme la nivel emoțional asupra fătului mai e mult…..credemă nu te subestimez dar e o Porcărie mare de tot articolu ala cu tot respectu meu .O seară frumoasă iti doresc

    • Patrisia Alesia

      Am o nastere naturala si doua cezariene dar nu vad nici o deferenta intre copii mei dorm linistiti , sunt normali mi putin baiatul ce are probleme cu ochii dar asta nu este din cauza ca am nascut prin cezariana.

    • Privește-ți viața diferit

      Patrisia Alesia eu nu vorbesc de traume fizice (mi-ati pomenit de problemele cu ochii ale copilului). Vorbesc de efectele asupra partii emotionale, de programe si credinte adanc impregnate in inconstientul nostru, care mai tarziu ne vor ghida in viata exact ca un scenariu. Din pacate, psihologia prenatala este inexistenta in tara noastra; tocmai de aceea ni se pare atat de ciudat ca acel bebelus sa fie afectat inca din primele momente ale conceperii de ceea ce se intampla in exteriorul lui.

    • Aurora Voicu

      Am citit atat articolul cat si toate comentariile ….Concluzia…greu sa poti face inteles un mesaj….oamenii sunt atat de diferiti si tot ce primesc trec NUMAI prin filtrul propriei experiente….daca lor nu li se intampla sau nu constientizeaza dezechilibrele declansate inseamna ca tot ce afla nu e corect….Asta e …fiecare e pe nivelul lui de dezvoltare si nu ai cum sa-i inoculezi informatia cu forta….Atat poate, atat intelege….Oricum ideia ce se vrea a fi transmisa este ca nasterea normala este cea mai sanatoasa iar nasterea prin cezariana TREBUIE sa se faca NUMAI in cazuri de forta majora . Am nascut prin cezariana ptr.ca asa a decis medicul ….stand la pat 8 luni ptr.mentinerea sarcinii….Si imi pare rau ca am trecut prin aceasta experienta privindu-le pe celelalte femei care dupa cateva ore de la nastere erau pe picioare ,mergeau pe coridor ,vorbeau la telefon…..iar eu eram in pat ,abia ma puteam misca si cativa ani nu am mai fost ca cea dinainte.

  9. Laura Mihaela Popescu

    Cum puteți scrie asemenea articole jenante…?!? Unii bebeluși chiar nu se pot naște natural pt ca există anumite riscuri, mama şi/sau prunc. Ati luat interviu vreunui bebeluș care v-a mărturisit cum se simte ? …jenant

    • Privește-ți viața diferit

      Va invit sa cititi intreg articolul, poate o sa va lamuriti mai bine despre ce este vorba.

    • Laura Mihaela Popescu

      Şi vin doar cu un simplu exemplu…şi o întrebare: ce ar trebui făcut în cazul în care un bebeluș are cordonul ombilical înfășurat de gât? Nașterea sa fie …cum?! Este doar un caz, căci sunt multe alte exemple pe care le pot scrie.

    • Leta Nikoleta

      Cordonul nu e o problema , dupa ce ii iese capul copilului nu o sa ma impingi cateva secunde , moasa il desface din jurul gatului mai impingi de doua ori si iese copilul ! Iti spun din experienta , am nascut in Germania !

    • Raluca Opaiț Dugan

      Laura, în primele câteva zeci de secunde după naștere, bebelușul nu respiră pe nas normal cum facem noi, cordonul ombilical transferă oxigen prin sânge. De aceea problema cordonului ombilical trecut prin jurul gâtului nu este o problemă care să nu permită nașterea naturală, știu că acest subiect este împins în față de doctori și e normal ca și mămicile să-l creadă ca bun, dar cu puțină cercetare pe cont propriu se poate face lumină. Succes

    • Laura Mihaela Popescu

      Să înțeleg că nu ar trebui să ne mai încredem în medici deloc… Eu nu cred ca un doctor adevărat,dedicat ar „împinge” o mămică spre o cezariană dacă nu ar exista riscuri pt mama şi/sau copilaș. Putem citi oricât, un medic bun, va fi mereu înaintea noastră. Stim cu toții că există şi medici care profesează din N motive, dar dacă nu mai tinem cont si nu ne mai încredem în ei, de ce să nu stăm şi să naștem acasă, cum s-o nimeri…
      Ceea ce am adus în discuție, este doar un exemplu. Mai sunt şi alte motive/riscuri la care s-ar recomanda o naștere prin cezariană, iar bebelușii sunt perfect sănătoși şi ajung adulți normali.
      Părerea mea. O zi frumoasă tuturor!

    • Privește-ți viața diferit

      Laura Mihaela Popescu s-o luam pe rand. „articole jenante…?”-Pe langa jigniri, va invit la argumente logice. „Ati luat interviu vreunui bebeluș care v-a mărturisit cum se simte ? „-Lucrez cu adulti care au trecut prin experienta nasterii, deci stiu despre ce vorbesc, spre deosebire de dumneavoastra. „ce ar trebui făcut în cazul în care un bebeluș are cordonul ombilical înfășurat de gât?” -Va sugerez sa va intrebati cunoscutii, prietenii daca s-au nascut cu cordonul ombilical in jurul gatului pe vremea cand nu se faceau cezariene pe banda rulanta…s-ar putea sa aveti o mare surpriza. Concret, doar ieri si azi am intalnit 4 persoane nascute prin nastere normala, natural, cu cordonul ombilical in jurul gatului. Deci nu reprezinta nicicum un criteriu pentru cezariana. „Mai sunt şi alte motive/riscuri la care s-ar recomanda o naștere prin cezariană, iar bebelușii sunt perfect sănătoși şi ajung adulți normali.”-Definiti, va rog, normalul. Nu sugerez nicicum ca iesi handicapat dupa o operatie de cezariana, ci ca exista urmari la nivel emotional, iar acest lucru ar trebui luat in calcul.

    • Laura Mihaela Popescu

      Care sunt jignirile?
      Din DEX : JENÁNT, -Ă, jenanți, -te, adj. Care produce un sentiment de jenă; supărător, neplăcut.
      Când faceți ceva public, oamenii au dreptul la o părere 🙂
      De unde stiti dvs ce experiență am eu în materie de adulți care au trecut sau nu prin anumite experiente, inclusiv cele legate de naștere.
      Nu cred ca ati inventat roata, ca sa le stiti pe toate….
      Iar ca sa spuneți că un copil născut prin cezariană ar avea un sentiment de culpabilitate fata de mamă si în societate, mi se pare departe de „normalitate” şi o mare aberație. Ati scris în articol. Am dreptul la o părere, nu ?! 🙂
      Toate bune şi o seară liniștită!

    • Privește-ți viața diferit

      Laura Mihaela Popescu va respect parerea si adevarul, pana la urma, realitatea din asta e construita, din adevarul fiecaruia. Doar ca ar trebui sa veniti cu niste argumente mai logice decat „mi se pare”…Mie nu mi se pare, eu vorbesc dintr-o experienta terapeutica, a mea si a multor altora care lucreaza cu aceste aspecte.

  10. Privește-ți viața diferit

    Tot or sa mai urmeze astfel de articole, asa ca va invit sa dati Unlike, Unfollow paginii sau pur si simplu sa va investiti timpul in altceva. Faptul ca in viata nu rezonam cu o idee sau ca nu avem habar despre un lucru nu inseamna ca nu este si adevarat. Pana la urma, adevarul meu nu trebuie sa fie si al vostru. Aveti atatea alte adevaruri in care sa credeti 🙂

    • Antonyo Monyk

      Am cum sa dau 2×fallow? bun articol!! Chiar la mai multe si mai detaliate sa fie!!! ☺

  11. Roxana Hritcu-Batog

    Eu am avut de ales,naștere naturală și copilul sa nu reziste,sau cezariană si totul sa fie in regula! Normal că am ales cezariană! Preferi sa moara copilul,sa pierzi inimioara care a bătut în tine timp de 9 luni,care a respirat prin tine? Sa ai alte traume mai mari? Preferam sa mor eu! Port cu mândrie urmele cezarienei și sunt mandra de puiul meu care fie că a venit natural fie prin cezariana este AL MEU! Tu ai părerea ta,asa că am dreptul că și cititor să o împărtășesc! Când scrii ceva bun sau rău îți asumi! Pentru asta suntem oameni și gândim,avem dreptul la libera exprimare!

  12. Filip Dana

    Se pare că oamenii nu rezonează în totalitate cu NMG !
    Ideea este să avem grijă după ce am născut la anumite amănunte și aspecte mai sus menționate în articol. Nu înseamnă că este obligatoriu să apară la copil dvs.
    Eu am născut gemeni prin cezariană la indicația medicului, am plâns dar ce puteam face, copii trebuiau sa fie bine și sunt. A trecut timpul și au 9 ani, iar ceea ce este scris în aricol , anumite aspecte eu deja le observ ca sunt prezente în viața lor.
    Eu le-am cerut iertare de când erau în burtică și le-am spus ca-i aștept cu drag sa trăim frumos impreuna. Dl. doctor a fost deacord sa îmi producă sub anestezie travaliu și ei sa fie pregătiți sa vina la mine. I-am alăptat de a doua zi și nu au fost probleme.
    Dar cu toate acestea nu văd de ce sa nu iau în calcul cele scrise în articol, sunt studii făcut de-a lungu timpul și eu le iau în calcul.
    De ce sa nu vedem traumele de când sunt mici și să reușim să le îndepărtăm decât sa ne opunem și sa căutăm răspuns unde nu există.
    Eu prefer să văd lucrurile așa cum sunt să integrez ceea ce am învățat si să merg mai departe.
    O seară frumoasă va doresc!

  13. Mirela Dejeu

    in toatalitate Filip Dana?90%daca nu si mai mult habar nu au ce inseamna NMG,nici nu ii intereseaza!este alegerea fiecaruia unde se uita si in ce crede…

    • Anca Vasile

      Nu ne tratați ca pe nişte ignorante, doar pentru că nu vă impărtăşim ideile! Fiecare avem temerile, regretele şi nemulțumirile noastre, legate de creşterea copiilor, iar dacă sunt altele față de ale dvs, nu inseamnă că sunt mai puțin importante.

    • Privește-ți viața diferit

      NMG este doar una din metodologiile care ia in calcul viata intrauterina, insa exista o multitudine de alte terapii care abordeaza traumele din viata intrauterina si contributia lor la viitoarea viata. Printre ele se numara si Terapia Memoriilor prenatale, BioNeuroEmotia, Biodecodificarea, Rebirthingul sau psihologia prenatala.

  14. Ramona Andrei

    Din pacate…pot sa confirm si sa sustin argumentat tema articolului. Lucrez cu povestea nasterii, in special cu adulti si vad cum le influenteaza viata si alegerile. Am nascut prima data prin cezariana si a doua oara natural…si vad diferențele si provocările fiecarui copil…dar mai mai ales nivelul de încredere in sine si in viata. Acum stiu cum este sustinut numarul mare de cezariene si probabil daca ar exista posibilitatea validării corecte a diagnosticelor…ati afla ca majoritatea nu sunt necesare medical…desi asa vi se va spune.

  15. Antonyo Monyk

    Bun articol!! Chiar e primul pe care-l citesc si ma tot intreb de 2 ani care ar putea fi efectele cezarienei la nivel emotional….pt ca e clar ca intrerupand un ciclu natural, n.au cum sa nu fie….
    Mamici cu cezariene impuse de medici, nu va mai simti lezate de acest articol, nu va acuza nimeni, nu e cazul sa va simtiti tocmai voi cu musca pe caciula!!! Sunt atatea mamici care nasc asa din..comoditate…