Tu ce înțelegi când iubitul îți spune Te iubesc?

Raluca Rotaru

9 decembrie 2017

Vorbind zilele trecute cu o clientă, mi-a spus că a avut niște discuții mai aprinse cu iubitul, crezând că el nu o mai iubește. Nimic nu e mai neplăcut, într-o relație, decât sentimentul că partenerul nu te mai iubește.

Și așa a apărut ideea unui articol pe tema canalelor de percepție și importanța acestora în relațiile de cuplu.

În mod normal, ne folosim de cele 5 simțuri pentru a prelua informația din mediul ce ne inconjoară. Programarea Neurolingvistică ne explică faptul că folosind aceste simțuri, vom crea canale de comunicare, formând o hartă a realității ce dă, de multe ori, un sens total diferit acestei realități. Tot ceea ce trăim o facem prin ceea ce vedem, prin cuvinte, sunete ce ascultăm și senzații ce percepem prin intermediul tactului, prin intermediul pielii, al mirosului, al gustului. Experiențele noastre sunt pline de imagini, sunete și senzații ce le codificăm sub formă de amintiri.

Așadar, canalele de percepție sunt simțurile ce le folosim pentru a prelua informația, iar în Programarea Neurolingvistică sunt împărțite în 3 categorii:

  • vizual (văzul)
  • auditiv (auzul)
  • kinestezic (tactul, gustul, mirosul).

În general, persoanele își folosesc toate aceste canale, însă există unul care este predominant.

Pentru a ști să distingem canalul nostru de percepție, trebuie să luăm în considerare simțul pe care îl folosim cel mai des.

Totodată, este foarte important să distingem canalul utilizat de partenerul nostru pentru a stabili o comunicare mai efectivă și, de ce nu, mai afectivă.

Sunt foarte dese cazurile când Ea ajunge la concluzia că El nu o mai iubește, că iubirea e pe ducă. Dar ce s-a întâmplat? o întrebi. Păi nu îmi mai aduce flori, răspunde. Mi-a adus de vreo două ori, la începuturile relației, dar, de ceva ani, n-am mai primit un buchet de flori. În schimb, îmi spune într-una, ca o moară hodorogită, că mă iubește. Dar eu nu simt asta.

Dar tu îl mai iubești?

Da, cum să nu?

Și ce faci ca să îi demonstrezi iubirea?

Păi, de exemplu, îi aranjez lucrurile în dulap, i le calc și i le pun frumos pe umerașe. Sau pregătesc adesea un cadru romantic pentru noi doi, cu lumanări și un film bun. Pe astea le consider eu dovezi de iubire.

Avem aici de-a face cu o persoană preponderent vizuală-Ea într-o relație cu o persoană preponderent auditivă-El. Degeaba El îi spune într-una că o iubește, căci Ea are nevoie de elemente vizuale pentru a vedea iubirea, nu pentru a o auzi. Pe de altă parte, nici El nu percepe iubirea din partea Ei așa cum are nevoie, căci dovezile Ei de iubire sunt vizuale, nu auditive.

Mai pe românește, fiecare vorbește pe limba lui.

Aceste canale de comunicare ne permit să recunoaștem forma prin care interpretăm și percepem realitatea. Atunci când înțelegem că fiecare persoană are dezvoltată o formă de a funcționa, devenim mai empatici și acceptăm cu mai mare ușurință că celălalt e diferit de noi.

Așsadar, Programarea Neurolingvistică clasifică canalele de comunicare în:

Vizuale: Persoanele vizuale percep realitatea prin intermediul imaginilor, vorbesc mai rapid deoarece mintea lor generează imagini într-o formă continuă legate de ideea ce vor să o transmită, pun accent pe aspectul fizic, sunt foarte atenți la detalii, au nevoie de imagini pentru a întelege ceea ce li se explică și au nevoie de contact vizual cu interlocutorul lor; utilizează frecvent cuvinte și expresii de genul: imagine, perspectivă, imaginație, având în vedere, văd că, din punctul meu de vedere, se vede că, nu văd niciun sens..etc.

Auditive: Persoanele auditive au nevoie de sunete pentru a procesa informațiile, vorbesc într-o formă mai pauzată pentru a putea asculta și le place să li se vorbească în același mod. Lumea lor este formată din cuvinte și sunete. Sunt interesați de muzică, sunt foarte buni ascultători, nu obișnuiesc să mențină contactul vizual cu interlocutorul, folosesc adesea cuvinte și expresii ca: aud, voce, ascult, zgomot, sunet, aud că, înteleg că, nu îmi sună bine…etc

Kinestezice: Persoanele kinestezice utilizează cu o frecvență mai mare simțurile tactile, olfactive și gustative și se bazează pe emoții și sentimente, tind să aibă contacte fizice cu persoanele cu care comunică, la modul de atingeri, îmbrățișări, se bucură de tot ceea ce îi fac să se simtă bine, traduc mesajele în emoții și sentimente, folosesc cuvinte ca: simțire, energie, senzație, atingere, emoție, sentiment, simț, delicios, gustos, gust, miros, aromă, parfum, simt că este așa, am senzația că mi s-a luat o piatră de pe inimă, nu-mi miroase a bine..etc.

Plecând de la aceste moduri de a percepe realitatea, iubirea este transmisă diferit, deoarece un partener vizual își va exprima iubirea prin diferite cadouri sau făcând diferite lucruri prin casă, cum ar fi în exemplul de mai sus călcatul și aranjatul hainelor pe umerașe. Ea este o persoană vizuală, deci se va folosi de elemente vizuale pentru a-i transmite iubirea partenerului.

Un partener auditiv va pune accent pe exprimarea prin cuvinte a iubirii, cum e El din exemplul anterior. Un astfel de partener îi va spune adesea partenerei Te iubesc sau îi va trimite mesaje audio (și nu scrise) cu același conținut, părând, poate, la prima vedere, mai superficial; însă este doar sistemul lui de reprezentare al iubirii.

Partenerul kinestezic simte nevoia de a-și exprima iubirea prin afecțiune, prin atingeri, prin îmbrățișări sufocante, printr-o cină delicoasă, printr-o atmosferă romantică și aromată, din care nu lipsesc lumânarile parfumate.

Acum că am definit aceste sisteme de reprezentare ale realității, să ne gândim, practic, cum pot fi utilizate.

Revenind la Ea si El, fiecare îi declară celuilalt iubirea asa cum și-ar dori să o primească din partea partenerului. Ea si-o manifestă vizual, dorind, în același timp, aceleași tipuri de dovezi, iar El și-o manifestă auditiv, având aceleași așteptări din partea partenerei. Fiecare încearcă să îi transmită celuilalt iubirea prin canalul de comunicare pe care se simte cel mai bine.

Consider că este foarte important ca, într-un cuplu, să se cunoască canalele de comunicare ale fiecaruia pentru ca informația transmisă să ajungă în profunzime. Cunoașterea propriului canal de comunicare și pe cel al partenerului ne permite să ne apropiem mai mult unul de celalalt, de felul în care fiecare percepe această lume. Totodata, ne ajută sa ne manifestam iubirea astfel încât celalalt să o înteleagă și să o perceapă pe limba lui.

Așadar, tu ce înțelegi când iubitul îți spune Te iubesc?

Dacă ți-a plăcut articolul sau dacă pur și simplu ți-a adus informații utile, fii generos și împărtășește-l și cu ceilalți!

Comentarii

0 Comentarii