Transgenerațional: sindromul celui care zace

de Raluca Rotaru | Distribuie acest articol:

Mi-am dat seama că nu am mai scris de mult despre arborele genealogic. Și e păcat, căci există atât de multe lucruri interesante de spus! Așadar, să facem cunoștință cu sindromul celui care zace, căci despre el este vorba astăzi.

Am încercat o  traducere a termenului din franceză gisant sau din spaniolă yaciente și sinceră să fiu, singurul cuvânt care corespunde definiției cuvintelor de mai sus este substantivul zăcut, care provine de la verbul a zăcea. In DEX-ul online, a zăcea este definit astfel:

ZĂCEÁ, zac, vb. II. Intranz. 1. A sta întins, culcat sau tolănit pe pat, pe pământ etc. din lipsă de ocupație, din cauza oboselii etc. ♦ 2. A sta culcat în pat din cauza unei boli grele; a boli. 3. A fi mort, culcat, îngropat (în mormânt). 4. (Despre sentimente, calități, defecte, deprinderi etc.) A sta ascuns, a fi în stare latentă. 5. A sta, a fi, a se afla (într-o stare oarecare) de multă vreme, a fi lăsat în părăsire. 

Ei, acum să trecem la partea terapeutică. Acest sindrom apare ca și consecință a unei morți neașteptate, ce este considerată dramatică pentru familiă. Este greu acceptată și tocmai de aceea se creează o tăcere față de cele întâmplate, ca o soluție de “protecție”, negând astfel doliul. Persoanele îndurerate sunt incapabile să proceseze această durere și generează prin tăcere, fără voia lor, un lucru nespus ce își lasă adânc amprenta asupra inconștientului familiar.

În aceeași categorie intră și un avort, chiar dacă a fost sau nu provocat. Bun, însă partea interesantă acum începe. După o moarte dramatică, inconștientul familiar cere înlocuirea acestui membru. Apare un impuls sexual de reparație, o dorință inconștientă de a-l înlocui pe cel dispărut. Vorbim de o dorință compulsivă de a face dragoste pentru a putea garanta înlocuirea celui decedat. Într-o postare anterioară vă explicam mai pe larg despre acest concept numit în transgenerațional Fiestamania.  Însă ceea ce se întâmplă este că persoana concepută după o astfel de moarte moștenește inconștientul persoanei decedate anterior. Poate să moștenească conflicte, frici, dependențe, boli. Iar asta se întâmplă pentru că, sub o formă sau alta, persoana decedată trăiește prin intermediul celei care se naște. E ca si cum ar fi un corp, însă înăuntru acestuia există două minți.

In literatura de specialitate, conceptul de transmitere transgenerationala a fost descoperit pentru prima dată de psihoanaliștii unguri Nicolas Abraham și Maria Torok. Ei incorporează în munca lor conceptele de identificare endocriptică și fantomă referindu-se la dramele din familie produse de pierderile dureroase și neașteptate. Conceptul de fantomă a fost preluat și dezvoltat ulterior de doctorul Salomon Sellam în cele două cărți ale sale Le syndrome du gisant  și Le gisant II Vie bloquée ! Deuil bloqué ?.

Însă vorbesc cu toții despre același lucru: despre trauma pierderii, despre secretele și tăcerea părinților care se instalează în inconștientul copiilor ca un mort fără mormânt, ca o fantomă care se tot întoarce. Absența cuvintelor este ceea ce dăunează cel mai mult descendenților. Tăcerea încărcată de emoții poate avea consecințe letale, căci cu cât se încearcă ascunderea sau uitarea unui secret, cu atît mai profund se înregistrează în memoria inconștientă familiară și se va manifesta cu mai multă forță în exterior prin gesturi, comportamente.

Câteva din caracteristicile ce le poate avea cineva cu sindromul celui care zace:

  • Sentimentul de tristețe profundă. Sunt, în general, persoane care simt și exprimă o foarte mare tristețe, căci trăiesc sub greutatea acestui doliu ce le-a fost încredințat de inconștientul familiar.
  • Sentimentul că nu merită plăcerea.
  • Sentimentul că nu își trăiesc viața, suntem doi. De obicei, se întâmplă o divizare importantă înăuntrul persoanei, mergând inclusiv până la a avea gusturi total opuse.
  • Forma în care dorm: stau întinși, cu brațele întinse în forma de cruce sau cu mâinile împreunate desupra stomacului (exact ca morții în sicriu).
  • De obicei, sunt persoane care se îmbracă mult în negru, câteodată gri sau alb, însă nu în culori vii.
  • Într-un fel sau altul, se simt conectați cu moartea, uneori prin tipul de muzică pe care-l ascultă, prin forma în care se îmbracă.

Tipuri de sindrom: vertical și orizontal

Cel care a dispărut în circumstanțe tragice și a dus la apariția sindromului celui care zace trebuie să fi murit înainte de a fi conceput “moștenitorul” tot acestui bagaj traumatic.  Efectele și consecințele acestui sindrom sunt mai intense atunci când persoana este concepută la câteva luni după decesul celui dispărut. Sindromul celui care zace este vertical atunci când data de concepție sau de naștere este relaționată cu data morții celui dispărut ce aparține unor generații anterioare și bineînțeles, primul a fost conceput după moartea celui de-al doilea.

Sindromul celui care zace este orizontal atunci când primește bagajul tramatic al unui frate mort înaintea concepției sale. Moartea poate apărea inclusiv printr-un avort spontan sau provocat. Cel ce prezintă acest sindrom orizontal este conceput pentru a-l înlocui pe fratele decedat, exact ca un copil substitut. Dacă acest copil substitut primește numele celui decedat sau numele dorit de părinți pentru bebelușul avortat, consecințele sunt mult mai grave. Acesta primeste inconștient proiectul-sens de a-l înlocui pe fratele dispărut, de a fi precum el și de a-l proiecta  pe cel dispărut, din trecut, în momentul prezent. În articolul de aici puteți găsi detalii despre unul din cele mai faimoase proiecte-sens de substituție.

Când vorbim de  cineva care manifestă acest sindrom, remediul terapeutic este identificarea lui și finalizarea doliului neterminat pentru a se putea desprinde de bagajul traumatic ce nu îi aparține. Totodată, prin acest proces persoanei dispărute prea devreme i se oferă  locul și protagonismul ce i se cuvine în cadrul familiei.

Vrei să afli mai multe despre  proiectul-sens și arborele tău genealogic? Ne putem întâlni prezențial sau online pentru a identifica împreuna propriul tău proiect-sens și care îți sunt bagajele inutile pe care le cari după tine.

Dacă informația descoperită aici ți s-a părut utilă sau interesantă, fii generos și împartășește-o și cu ceilalți!

Pe aceeași temă:

Despre Raluca Rotaru

Raluca Rotaru
Latest posts by Raluca Rotaru (see all)

14.09.2018 at 12:00 | Distribuie acest articol:

Vezi comentariile
Citește și

error: Continut protejat - Copyright ralucarotaru.ro