Infertilitatea ca și program de supraviețuire al inconștientului

Raluca Rotaru

20 noiembrie 2017

Infertilitatea reprezintă o problemă ce afectează multe din cuplurile zilelor noastre. Adesea, infertilitatea nu are o cauză aparentă, însă în spatele ei există diferite blocaje, frici sau situații la nivel emoțional ce se exprimă în corp, manifestându-se sub forma unor dificultăți ce împiedică actul de concepție.

Este important să te întrebi pentru ce îți dorești un copil. De gura lumii, care nu mai încetează să te întrebe când te apuci de făcut un copil, pentru că ai ajuns în etapa în care „așa este normal”, dupa un anumit timp petrecut cu partenerul, sau pentru că părinții tăi își doresc să devină bunici? Există multe femei care își doresc un copil doar pentru a se simți mai femei, pentru că nu își doresc să fie abandonate de partenerul lor, pentru că așa zice lumea, pentru că au o vârstă și a sosit timpul. Aceste femei pot fi infertile tocmai pentru a învăța să fie fericite și pentru a se accepta complet fără a juca rolul de mame, fără a avea copii.

Însă ce determină ca anumite perechi să ajungă în situația imposibilă de a avea copii, atunci când, totuși, ambii își doresc asta, la nivel conștient? Pot fi credințe limitative, de ordin transgenerațional, cum ar fi: A fi mamă este periculos sau Dacă ești mamă, mori sau A avea copii este ceva rău. În aceste cazuri, analiza arborelui genealogic este imprescindibilă.
Din punct de vedere al BioNeuroEmoției, toate sunt programe de supraviețuire, adaptare și compensare înăuntrul clanului nostru, adică înăuntrul familiei noastre, și când spun familie, nu mă refer doar la părinți, ci și la bunici, strabunici… Fiecare din noi reprezintă un fractal al arborelui nostru genealogic, ceea ce înseamnă că înăuntrul nostru, la nivel celular, purtăm toate memoriile experiențelor predecesorilor noștri. Imaginați-vă că printre aceste memorii, există anumite memorii de: moarte la naștere, violări sau incesturi urmate de sarcini dificile, avorturi voluntare, copii născuti cu handicap fizic sau mental. Cu aceste memorii pe care inconștientul nostru le recunoaște ca fiind ale noastre, soluția sa este: La ce bun să ai copii daca…se moare la nastere….dacă familia te respinge, dacă se nasc copii nedoriți, dacă se nasc copii cu handicap?
Această suferința poate că a fost atât de puternică, atât de profundă la nivel de arbore genealogic încât interferează în alte aspecte care, în aparență, par deconectate de progamul de infertilitate. Pentru a ne da seama de ele, este de ajuns să întrebi persoana respectivă, pe viitoarea mamă sau pe viitorul tată, care ar fi situația ideală pentru a avea un copil. Foarte probabil, răspunsul ar fi: Mi-aș dori să am un partener minunat, să fiu bine din punct de vedere economic și să am propia casă.
Inconștientul cataloghează aceste aspecte ca fiind niște condiții premergătoare pentru a avea un copil. Cu cât această persoană va găsi soluții pentru aceste condiții, cu atât va simți că se apropie de o catastrofă la nivel inconștient. Drept consecință, de fiecare dată când o relație funcționează bine, va tinde să o abandoneze sau, din contra, poate căuta parteneri care să o părasească. De fiecare dată când un serviciu funcționează bine și există posibilitatea de progres și stabilitate, va apărea o nevoie foarte puternică de a pleca de acolo sau de a-l schimba pentru unul mai bun. De fiecare dată când va apărea posibilitatea unor economii, se va întâmpla ceva pentru a cheltui toți banii strânși, va utiliza fraze precum: Sunt cu banii mereu la limită, nu știu ce aș face dacă aș avea o familie. Încă nu îmi permit să plec din casă părintească pentru că nu pot să-mi achit chiria. Aceste credințe se transformă într-un program de supraviețuire și de apartenență la clan, ajungând să primeze în fața dorinței noastre conștiente de a ne reproduce.

O altă temă importantă din punct de vedere al dinamicii arborelui genealogic sunt incesturile simbolice, care au loc atunci când alegem ca și pereche o persoană ce reprezintă pe cineva din clanul nostru. Acest lucru se întâmplă, de obicei, din cauza unei drame nedepășite, aici fiind vorba atât de morți premature, cât și de conflicte importante nerezolvate. Legat de această dramă sau conflict, inconștientul nostru va căuta o posibilitate de a-l soluționa; cum nu am avut resursele necesare pentru a o face cu persoanele din clan, căutăm pe cineva care va înlocui simbolic persoana din clan. Această persoană va fi persoana aleasă de către inconștientul nostru pentru a ne însoți și pentru a ne conduce la o soluție. Cum perechea noastră reprezintă pe cineva din familia noastră: tata, mama, fratele, sora, se instaurează ceea ce numim în BioNeuroEmoție un incest simbolic. În aceste circumstanțe, există multe cazuri de scădere a libidoului, de infertilitate, având în vedere că la nivel biologic, nu ne reproducem cu membri ai familiei noastre, deoarece din moși-strămoși, există credința că în urma unei astfel de împerecheri, descendenții pot prezenta riscul de a dezvolta un handicap fizic sau mental. Pentru inconștientul nostru colectiv, relațiile sexuale între membrii aceleiași familii este un subiect tabu. Natura caută întotdeauna amestecul de gene pentru a crea indivizi mai puternici.

“Datorită” infertilității, nu ducem mai departe numele familiei, iar acest lucru poate fi cauzat de istorii de familii încărcate, pline de greutăți. În acest context, este important să amintim de ramura moartă. Pentru a înțelege bine acest concept din BioNeuroEmotie, haideți să vedem exemplul copacului de Manglar.

>Manglarul este un arbore ce crește în ape sărate. Acest arbore, ca și soluție de supraviețuire, canalizează toată sarea ce o absoarbe către o ramură pentru ca restul să poată înmuguri și supraviețui. Este exact aceeași situație pentru anumite familii, în care există atâta toxicitate, iar un membru sau mai mulți membri ai familiei absorb respectiva toxicitate în beneficiul celorlalți. Acest membru al familiei poate înceta să mai dea fructe, să se reproducă.

Un alt punct de luat în seamă este cel al preferinței de sex, de exemplu, al fetiței care, atunci când s-a născut, părinții și-o doreau băiat, sau care are memoria că a fi femeie este periculos (de exemplu, din cauza unor istorii de abuz fizic); acest lucru va determina respingerea propriei feminități. Cum inconștientul nu face diferența între real și virtual, dacă tu ești femeie, dar te comporți și simți ca un bărbat, biologia ta va răspunde în același fel, cu schimbările aferente la nivel hormonal și cu posible patologii ale sistemului reproducător, a tot ceea ce implică feminitatea ta.

Se aplică, totodată, și în cazurile în care se dorește o fată și la naștere se naște băiat. Prin fidelitate familială invizibilă față de clan (mă comport așa cum ei își doresc pentru a nu fi exclus din clan, aparțin doar familiei, doar clanului), comportamentul poate fi cel al unei femei, iar de acest lucru va depinde echilibrul hormonilor săi masculini și capacitatea să de a se reproduce.

De asemenea, este important de analizat proiectul de sens dat de părinți, poate că părinții te-au conceput cu dorința de a le fi un sprijin la bătrânețe. Se numește copil-baston, stâlpul familiei, acela care are misiunea de a avea grijă de părinții lui până la moarte. Acest lucru te poate împiedica la nivel inconștient, să ai un partener și implicit descendenți, deoarece programul pentru care ai fost adus pe lume este de a sta alături de părinții tăi până la moarte. Toate aceste memorii și soluții de supraviețuire, de adaptare pot genera sau nu simptome fizice. Dacă nu generează simptome, vorbim de infertilitate de origine necunoscută; dacă o generează, vorbim la femei de ovare polichistice, amenoree, dismenoree, anomalii uterine și cervicale. La bărbați, vorbim de alterări ale semenului, patologii ale prostatei, alterări ale ejaculării.

Este important de subliniat că actul sexual nu este suficient pentru a explica o concepție. Există atâtea femei care vor să aibă copii și sunt sterile și altele care nu își doresc copii și rămân însărcinate. Există ceva mult mai puternic decât dorința conștientă: dorința inconștiență. Conceptia se bazează, în principal, pe inconștient. La nivel inconștient, pentru un motiv invizibil, există mesajul că este mai bine să nu ai copii. Chiar și atunci când sterilitatea se datorează unei disfuncții organice, boala în sine nu reprezintă altceva decât efectul unor programe limitative la nivel inconștient.

Trompele sunt înfundate, dar ce determină că trompele să fie înfundate?

Simptomul în sine reprezintă o încercare de soluționare internă atunci când nu găsim nicio soluție externă sau conștientă. Câmpul emoțional inconștient influențează mult mai mult modul de funcționare a corpului decât am vrea să credem. Și asta pentru că fiecare boală are un sens biologic, un Pentru ce. Nu există coincidențe sau mâna hazardului, ci în majoritatea cazurilor, inconștientul adaptează funcționarea corpului pentru a soluționa o problema în concret, pentru a garanta supraviețuirea. Fiind o mișcare inconștientă, nu suntem capabili să ne dăm seama de el fără ajutorul propriului nostru corp. Exista o origine inconștientă a infertilității, avem programe, informații moștenite ce ne vor determina să le urmăm, pentru a acționa conform dorințelor conștiente și mai puțin conștiente ale strămoșilor. Să ne reamintim că mai mult de 95 % din ceea ceea ce facem zilnic este inconștient.

In BioNeuroEmoție, ideea de bază este că inconștientul este cel care ne ghidează și ne dirijează viața. Tocmai de aceea, este vital să înțelegem și să integrăm în sistemul nostru cum funcționează inconștientul nostru.

Conflicte ce pot duce la infertilitate

Este imposibil să îmi asum rolul de adult. Prefer să rămân în stadiul de copil, iar un copil nu procreează sau nu face copii, de aceea, mă mențin în acest stadiu.

Părinți care le interzic copiilor să crească.

Mă simt captiv/captivă într-o situație, într-o relație cu o persoană, cu un loc.

Mă devalorizez pentru că nu sunt capabilă să îl seduc pe celălalt. Este foarte riscant să îl seduc.

Pierdere de teritoriu. Cuibul (căminul) înca nu este organizat sau încă nu este gata.

Frica de moarte legată de sarcină sau naștere: îmi este frică să mor odată devenit părinte.

Nu am dreptul moral să fac sex.

Incest simbolic cu soțul/soția.

Dorința ca nimeni altcineva să nu treacă prin ceea ce au trecut ei, copii fiind: Nu vreau ca și copiii mei să retrăiască situațiile îngrozitoare prin care am trecut eu (poate fi vorba de o foamete, de un razboi, de un genocid, de violări, de abuzuri fizice)

Refuz să transmit toata această dezordine familială. De exemplu, dacă persoana a trait in copilaria sa situații în care părinții au avut multe conflicte, infidelități, separări dureroase, abandonuri sau mari socuri emoționale, copilul devenit adult poate avea credința că în loc să sufăr atâta, mai bine să nu am pereche și copii, pentru a nu trece prin aceeași suferință.

Memorii transgenerationale ce pot duce la infertilitate

Cupluri in arborele meu care nu aveau o casă proprie.De exemplu, trăiau în casa unui părinte sau a unui alt membru din familie. In inconștientul meu, dacă simt că nu trăiesc în propia casă, dacă nu mă simt în siguranță în locul în care trăiesc, nu pot avea copii. Niciun animal nu poate avea pui fără a avea în prealabil un cuib.

O femeie din arborele genealogic moare la naștere: în inconștientul meu, a avea copii sau a fi mamă este egal cu a muri, există un pericol de moarte. Acest program se activează și dacă moartea mamei sau a fiului s-a produs în preajma nașterii și nu exact în momentul nașterii, făcându-se astfel asocierea între naștere și moarte. Mesajul ce va rămâne înregistrat în generațiile posterioare este de a nu face copii căci pot muri sau mori tu. Aceasta suferință rămâne atât de profund înregistrată în memoria clanului încât dezvoltă un mecanism de apărare pentru a evita suferința în generațiile următoare: infertilitatea.

Este interesant că există multe cupluri care, în aparență, erau infertile, de-a lungul anilor nu au putut avea copii, însă dupa ce au adoptat unul, au reusit, de formă naturală, să conceapa un copil. Si asta pentru că inconștientul lor a înregistrat deja noua informație, aceea ca am un copil si nu a existat niciun pericol, nicio moarte asociată cu acest eveniment.

Femei din arbore care au avut mulți copii. Programul de a nu avea copii este o extremă a programului de a avea mulți copii. Din punct de vedere al fizicii cuantice, am spune ca este același spin cu o polaritate contrară. Este același program care se manifestă prin exces sau prin lipsă.

Forme de manifestare ale credințelor limitative relaționate cu sarcina la femei:

  • De ordin estetic: Nu mă recunosc. Imi pierd formele.
  • Frica de greutate în plus.
  • Frica de a se relaționa intim cu partenerul: Mă simt obosită. Simt că nu mă dorește.
  • Frica ca bebelușul să nu sufere de vreo boală.
  • Frica de a-și pierde libertatea.
  • Frica de a-și pierde locul de muncă.
  • Frica de moarte la naștere.
  • Frica de sângerări abundente, de a suferi de dureri în momentul nașterii.
  • Femei care își resping feminitatea corpului si nu se simt bine în pielea lor.
  • Deformarea sânilor din cauza alăptării
  • Voi fi suficient de bună ca și mamă? Voi avea suficient de mult lapte ca și mamă?

Până la urmă, este vorba despre un cumul de frici, de programe limitative, de blocaje emoționale si conflicte care te impiedică să fii mamă, să fii tată. Identificarea și aducerea lor din plan inconștient în plan conștient te pot ajuta să iți schimbi istoria. Programul de infertilitate înca este activ pentru faptul ca nu a fost luat la cunoștință, nu a fost făcut constient, iar aici intervine BioNeuroEmoția, punându-l in evidență, eliberându-l si acompaniind clientul pentru a-i permite să elibereze programele limitative și să își scrie propia viață.

Dincolo de aceste memorii transgeneraționale, lipsa conceperii unui copil poate fi relaționată și cu un avort anterior. Mă refer aici la un doliu blocatde sentimentul de vinovație al părinților legat de acel suflet care n-a ajuns să se nască. Acest doliu blocat poate genera infertilitate la nivel de cuplu daca aceștia nu au reușit să se elibereze de povara vinovăției.

Iar acum as vrea să-ți pun o intrebare: ce înseamnă pentru tine fericirea?

Mergând pe aceeasi linie a definițiilor fericirii, Antonio Gala spunea ca Fericirea este să-ți dai seama că nimic nu este cu adevărat important.Ce-are de-a face fericirea cu fertilitatea? Pai cand întelegem că fericirea nu există în afara noastră, că fericirea nu inseamnă să ai un job mai bun, că nu inseamnă să ai copii, că nu înseamnă să ai mai mulți bani….ci fericirea există înăuntrul nostru, nu trebuie căutată în afară…singurul lucru care ne ramane de făcut este găsirea ei în interiorul nostru. Cand înțelegem acest lucru, deja am luat decizia cea mai importantă a vietii noastre. Și nimeni și nimic nu se poate pune în calea acestei fericiri.

Aud adesea fraza: Daca as avea un copil, as fi fericită……Din păcate, acea fericire e doar pentru moment…apoi vor veni alte probleme, cu alte căutări. Revenind la decizia fiecăruia de a fi fericit, știti ce se întâmplă? Când unul decide că vrea să fie fericit, exact în acel moment o si face: chiar este fericit. Totul se relaxează: mintea se relaxează, corpul se relaxează, endorfinele încep să danseze în corpul nostru, energia circulă si totul se deblochează. Astfel, acele cupluri care încearcau inainte să aibă un bebeluș într-o formă compulsivă și plină de anxietate, dintr-o dată, rămân însărcinate!

BioNeuroEmoția te poate ajuta să îți dai seama care sunt credințele limitative, iar Studiul Arborelui Genealogicpoate face conexiunile cu inconștientul tău familial. Totodată, Terapia Memoriilor Prenatale te poate ajuta să îți vindeci propriile memorii prenatale pentru a-i putea permite bebelușului să vină într-un mediu cât mai liber si cât mai puțin încărcat de proiecte.

Dacă ți-a plăcut articolul sau dacă pur și simplu ți-a adus informații utile, fii generos și împărtășește-l și cu ceilalți!

Comentarii

0 Comentarii